matematykaszkolna.pl
czworokąt i trójkąty Alicja: Kuba wyciął koło z czworokątnego kawałka tektury. Następnie z pozostałych skrawków wyciął cztery trójkąty, tak że linie cięcia były styczne do okręgu pozostałego po wycięciu koła. Wiedząc, że suma długości dwóch przeciwległych boków czworokąta była równa 1m, oblicz sumę obwodów wyciętych trójkątów. Proszę o pomoc nawet nie wiem jak się zabrać za to zadanieemotka
6 lis 17:35
Alicja: prosze o pomocemotka
6 lis 17:48
Zbronek: zad. sformułowane mało precyzyjnie
6 lis 17:53
Zbronek: Przy takiej treści zadania ,takich kół i trójkątów można wyciąć dużo o różnych obwodach
6 lis 17:56
Alicja: takie jest polecenie a odpowiedz = 2m ale nie wiem jak do tego dojsc
6 lis 18:08
Zbronek: rysunekchyba autor to miał na myśli? nie mam czasu na więcej
6 lis 20:31
Zbronek: rysunekna przykładzie zielonego: utworzył się deltoid,ponieważ ma dwa boki równe i dwa kąty po 90o ,więc a=b,c=d i itd Obwód czworokąta =2(z treści zadania ,bo suma przeciwległych boków=1).Suma obwodów trójkątów jest równa obw. czworokąta. Powtórzę jeszcze raz , kiepsko zredagowana treść! (ładny wiatraczek wyszedł emotka)
7 lis 09:40
Patryk: też musiałem to zadanie zrobić. I też uważam, że troche im ta treść nie wyszła XD ale po przeczytaniu i przeanalizowaniu Twojego rozwiązania dalej nie rozumiem tego zadania (sorka Zbronek) XD
10 gru 19:23